розміщено в: Новини | 0

22 травня 2019 року учні 7 класу відвідали Меморіальний музей Г. Сковороди, де прослухали лекцію наукового співробітника НІЕЗ «Переяслав» Родіоненко Т.В. на тему «Образ Григорія Сковороди у народних легендах та спогадах сучасників»
У свідомості народу, мемуаристів, літераторів він уявлявся Своїм, частково Іншим. Такий підхід до осмислення його особи спричинений стилем життя, вченістю, що породжувала заздрість, захоплення і, звичайно ж, насторожувала, відлякувала.
Та попри все, на усьому просторі від Острогозька (Воронізької губернії) до Києва, у багатьох будинках висять його портрети; всякий грамотний українець знає про нього; ім’я його відоме дуже багатьом з неписьменного народу; його мандрівницьке життя — предмет народних оповідань; у деяких місцевостях нащадки від батьків і дідів знають про місця, які він відвідував, де любив перебувати, і вказують на них з повагою; добра прихильність Сковороди до деяких з його сучасників складає сімейну гордість онуків; мандрівні співаки засвоїли його пісні — на храмовім святі, на торговищі нерідко можна зустріти натовп народу, що оточує цих рапсодів і зі сльозами розчулення слухає: «Всякому городу нрав і права».