Щира патріотка України

розміщено в: Новини | 0

Історія України творилася подвижництвом багатьох непересічних особистостей. Серед інших до числа будівничих належить Наталія Полонська-Василенко – одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць, які складають золотий фонд української історіографії в царині історії Запоріжжя та Південної України.
До 135-ої річниці з дня народження Наталії Полонської-Василенко 25 лютого 2019 року в КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» для учнів 11 класу, під керівництвом вчителя історії Лазарєвої Інги Вікентіївни, було проведено круглий стіл на тему «Наталія Полонська-Василенко – щира патріотка України» . Під час заходу діти побачили світлини, почули цікаві факти з життя справжньої патріотки, свідомої, чесної, порядної, гідної українки. Учні усвідомили, що саме такі люди, як Н.Полонська-Василенко, зробила величезний внесок у створення незалежної України.
Підручники історії досить швидко старіють. Через тридцять років після написання за ними вже не навчаються, а тільки цитують. А через п’ятдесят їх цитують та покликаються на них уже й не студенти, а здебільшого дослідники та дослідниці вузькоколійних тем. Концепції змінюються, вектори зміщуються, відправні точки здаються вже не тими, що були раніше. Проте за двотомником Наталії Полонської-Василенко «Історія України», написаним десь у 60-ті – 70-ті роки минулого століття, досі навчаються студенти вишів. В анотації до нього читаємо: «Даний посібник є однією із найякісніших на сьогоднішній день працею з погляду об’єктивності, конкретності і аргументованості викладу національної історії України». Скільки підручників написано після, а перевагу досі має цей, написаний твердою жіночою рукою. Історія справедлива – пропускає крізь своє решето тільки насправді достойні імена.