Обрядове печиво Переяславщини кінця XIX початку XX ст (8/12/ 2021)

розміщено в: Новини | 0

Для 10-А класу науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Олена Калінович підготувала лекцію про обрядове печиво, яке було притаманним для селян Переяславщини. Науковець змогла представити, як змінювалися вироби з  різних видів борошна у залежності від релігійних свят, обрядових дійств.

  Так, десятикласники дізналися про книш на пісну кутю перед Різдвом,  про пряники перед Водохрещем, про традицію сорока жайворонків на свято 40 Святих, про кулічі та паски на Великдень, про хліб на Троїцьку поминальну суботу, про здобу на свято Івана Купала, про смачні маковники на Маковея і традицію святкувати обжинки.

  І надзвичайно цікаво було послухати про вимоги щодо випікання весільних короваїв, а також обрядові дійства, пов’язані з ними.

  Окрім того, Олена Ігорівна розповіла про ритуальний хліб єврейської громади, яка проживала у ті часи на Переяславщині.